StoryEditorOCM
ObalaINSPEKTORI U KLUPAMA

Drama u školi u splitskom predgrađu: ‘Djeca su nam žrtve vršnjačkog nasilja, nismo ih danas pustili na nastavu!‘

Piše Mia Sesartić
22. svibnja 2023. - 12:47

Roditelji cijelog 5.a razreda Osnovne škole "Strožanac" nisu danas poslali svoju djecu na nastavu zbog problema vršnjačkog nasilja, kako su naveli u svom obraćanju našoj redakciji, kao i zbog toga što, kako ističu, ravnateljica Žana Prižmić i stručna služba u toj osmoljetki (pedagog, psiholog, op.a.) ne poduzimaju nikakve mjere da se situacija riješi.

Svakodnevno se, kako tvrde očevi i majke, suočavaju sa spomenutim problemom, održali su i roditeljski sastanak, a u školi je krajem ožujka za roditelje priređena i stručna prezentacija o temi "Vršnjačko nasilje u školama" za koju smatraju da nije bila produktivna.

- Kao roditelji trebamo biti složni i poduzeti sve što je potrebno kako bismo pomogli tom djetetu i zaštitili našu djecu. Nažalost, ravnateljica i stručna služba ne poduzimaju nikakve mjere, što rezultira lošim ocjenama naše djece i osjećajem straha među njima.

Naša želja je da djeca budu sigurna u školi i da nesmetano prate nastavu. Naglašavam da ne krivimo dijete koje ima problema u ponašanju, već želimo da se poduzmu potrebne mjere i potaknu promjene koje će koristiti tom djetetu, našoj djeci i svima nama – ističe jedan od roditelja s kojim smo komunicirali.

Djecu nisu poslali na nastavu, jer, kako kažu, imaju posljedice anksioznosti. Dogovorili su se također da angažiraju i odvjetnika, kao i da se obrate našoj medijskoj kući, a uz to su u školu pozvali i prosvjetnu inspekciju koja je, kako smo imali prilike pročitati, obavila nadzor i donijela rješenje.

U njemu se, među ostalim, navodi kako je prosvjetna inspekcija iz splitske Područne službe inspekcije Ministarstva obrazovanja, obavila nadzor vezan za predstavku o vršnjačkom nasilju.

- U skladu sa Zakonom o prosvjetnoj inspekciji obavještavamo vas da je povodom vašeg podneska vezano uz vršnjački sukob u OŠ "Strožanac", obavljen nadzor.

U školi su utvrđene brojne nepravilnosti u radu odgojno-obrazovnih djelatnika te je s tim u vezi školi rješenjem naređeno ispravljanje nepravilnosti s datim rokovima izvršenja - navodi se, među ostalim, u dokumentu upućenom roditeljima.

O svemu smo za komentar upitali i ravnateljicu Prižmić, pokušali smo je dobiti na telefon, a poslali smo i upit elektroničkom poštom, ali do trenutka objave ovog teksta još nismo dobili odgovor. Čim ga dobijemo, objavit ćemo ga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 23:31