StoryEditor
ObalaATRAKCIJA

Biokovski Skywalk istovremeno je impresivan i zastrašujuć: izletnici nadiru, a zaštitar pazi da ne propadnu u ambis; Naš reporter sve je zabilježio

Piše PSD
16. veljače 2020. - 20:25
Matko Begović/Makarska kronika

Sitno se broji do otvaranja najiščekivanije hrvatske šetnice. Neće, istina, ona biti nešto posebno duga ili velika, riječ je tek o četrdesetak polukružnih četvornih metara, no zato će biti najljepša. I najviša, i baš zato se zove Skywalk.

Nedjelju poslijepodne, sunčanu i toplu kao da je sredina svibnja, a ne veljače, naš fotoreporter Matko Begović proveo je na Biokovu. I nije bio sam. Dapače. Mnogi su požurili do Skywalka kako bi ga obišli i prije službenog otvaranja. Pa makar i da samo malo ćirnu u ambis, kad već zaštitar ne da blizu.

I bolje da ne da jer prozirna šetnica se samo naizgled čini gotova. Previše je, naime, tu zamki koje vrebaju neoprezna šetača. I zato, vrijedi ponoviti: Skywalk i dalje nije otvoren za javnost i strogo je zabranjeno hodanje po njemu.

Kad smo to razjasnili, možemo dalje.

Gradnja Skywalka, na predjelu Ravna vlaška, počela je prije nešto manje od godinu dana, a riječ je o projektu "teškom" oko osam milijuna kuna. Staklo je pričvršćeno, pa je šetnica, postavljena uz sam rub litice, a dijelom i preko njega, dobila završne konture, a trenutačno se uređuje plato za pristup gostiju.

Ravna vlaška se nalazi na 1228 metara nadmorske visine, a ponor iznad kojega se prostire Skywalk dubok je stotinjak metara.

Projekt se financira novcem iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. na temelju potpisanog ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava. Partneri na projektu su Javna ustanova Makarska razvojna agencija MARA i Hrvatska gorska služba spašavanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2021 22:23