StoryEditorOCM
DalmacijaPRAVNA BITKA

Nepravomoćne presude u korist 20 radnika kaštelanske tvrtke: ‘Adria čelik’ plaće nezakonito ‘rezao’

Piše PSD.
25. lipnja 2015. - 11:27
Na Općinskom sudu u Splitu donesene su nepravomoćne presude u korist 20 radnika “Adria čelika” koji su tužili tvrtku zbog nezakonitog smanjenja plaće u 2013. i 2014. godini. Prema presudi, poslodavac je dužan radnicima isplatiti razliku plaća uvećanu za zakonsku zateznu kamatu u roku od osam dana od pravomoćnosti presude.

Nezadovoljna strana ima se, naime, mogućnost žaliti na presudu višem sudu i to u roku od osam dana. Donošenje presuda Na Općinskom sudu potvrdio nam je splitski odvjetnik Ante Vujčić koji zastupa radnike, ali ih zbog nepravomoćnosti nije mogao i komentirati.

Poslodavac je radnicima smanjivao plaće na temelju Pravilnika o radu, koji prema mišljenju suda nije imao zakonsko uporište. Plaće su umanjivane od 20 do 40 posto, pa su različiti i iznosi koje im poslodavac treba isplatiti, ali se uglavnom kreću u rasponu od 10.000 kuna do 30.000 kuna.

Ovo jesu prve, ali ne i posljednje presude, jer je zbog istog razloga, tužbe protiv poslodavca podiglo još oko 250 radnika “Adria čelika”.

Ako se u međuvremenu pokrene stečajni postupak nad posrnulom kaštelanskom tvrtkom u vlasništvu Edgara Schumachera, radnici će novac koji im duguje “Adria čelik” temeljem presuda, moći prijaviti kao svoja potraživanja. Prijedlog za pokretanjem stečajnog postupka Trgovačkom sudu u Splitu podnijeli su radnici kojima plaće nisu isplaćene od prosinca prošle godine.

J. MATIĆ
foto: Vladimir Dugandžić / CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. srpanj 2024 10:24