StoryEditorOCM
DalmacijaOdržane prve Viške zimske večeri pričanja priča

Ku, Co, Mi? Storije o jematvi na viškoj cokavici

Piše PSD.
1. ožujka 2010. - 11:55

U okviru Večeri pričanja priča, u čijem programu su sudjelovali i književnici Jakša Fiamengo te Renato Baretić, raspisan je natječaj u tri kategorije, a uvjet je bio da budu ispričane viškim govorom

U organizaciji Osnovne škole “Vis” u Gradskoj knjižnici i čitaonici održane su, prvi put, Viške zimske večeri pričanja priča pod inspirativnim nazivom “Ku, co, mi?”.

- Jesenas smo u suradnji s pričiginovcima, na čelu s direktorom Petrom Filipićem, komiškom osnovnom školom, Srednjom školom ‘Antun Matijašević Karamaneo’ i sponzorima odlučili organizirati Viške zimske večeri pričanja priča ‘Ku, co, mi?’ - govori nam Anela Borčić, ravnateljica OŠ “Vis”.

- Raspisali smo natječaj u 3 kategorije, ovogodišnja tema bila je jematva, a jedini uvjet bilo je pisanje (i govor) na hrvatskom jeziku, i to na viškom dijalektu, odnosno cokavici. Na taj smo način željeli ukazati na blago otočnog dijalekta po kojemu smo prepoznatljivi i na potrebu da se organizirano i sustavno bavimo njime jer je očito da on izumire. Kako?

Postoji više načina. Ovo naše zajedničko nastojanje i Viške zimske večeri pričanja priča koje su posvećene našemu ‘drogemu viškemu jaziku’ jedan je od njih. Program “Ku, co, mi” počeo je u petak prijepodne susretom s književnikom Jakšom Fiamengom i promocijom njegove knjige “Kad sam bio odraslić” (za učenike viške i komiške osnovne škole), a istoga dana u poslijepodnevnim satima za učenike srednje škole i zainteresirane građane priređen je susret sa književnikom Renatom Baretićem.

U prepunoj Gradskoj knjižnici potom je održana Viška večer pričanja priča za male i velike, na kojoj su nagrađeni pričali svoje priče, burno pozdravljeni od publike u kojoj su, među ostalima, sjedili i komiška gradonačelnica Tonka Ivčević i viški gradonačelnik Ivo Radica.

Uz moderatore Tanju Mravak i Ivicu Rokija kao gosti su sa svojim pričama nastupili i književnici Aleksandra Kardum i Jakša Fiamengo. Najuspješnijima po kategorijama (na natječaj je pristigao 31 rad) ocjenjivački sud dodijelio je vrijedne nagrade, enciklopedije, dar izdavačke kuće “Profil” iz Zagreba.

U kategoriji od 4. do 6. razreda nagrađeni su Petar Lipanović, Antonio Božanić, Tone Zambarlin, Petar Ivčević i Andro Borčić. U kategoriji 7. i 8. razreda nagrađeni su Petar Galić, Margarita Kuštera i Antonia Mardešić, a u kategoriji odraslih Jera Repanić Gotal nagrađena je vikend putovanjem za dvije osobe i boravkom u hotelu “Park” u Hvaru.

Ocjenjivački sud nagradio je i Miu Vojković, učenicu trećeg razreda, za uspjeli rad izvan konkurencije, kao najmlađu sudionicu. Zanimljivo je da će nagrađeni radovi biti objavljeni i na web stranici Pričigina, a neki od autora će ispričati svoju priču i na ovogodišnjem Pričiginu u Splitu.

Drugoga, završnog dana viškog Pričigina u Gradskoj je knjižnici, pod vodstvom Belmonda Miliše, u sklopu Programa održana i Radionica pričanja priča.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. listopad 2024 21:24