StoryEditorOCM

Kaštelanin Josip Kurobasa: Željezara mi nudi 10 tisuća kuna za šutnju

Piše PSD.
15. prosinca 2008. - 18:37

 - Iznos od 10.000 kuna kojega mi Željezara nudi očito u zamjenu za šutnju, sramotan je i bahat potez uprave te tvrtke, izjavio je Josip Kurobasa iz Kaštel Sućurca, inače prvi Kaštelanin koji je podigao privatnu tužbu protiv tvornice za koju mnogi tvrde da je danas najveći zagađivač na ovim prostorima.

Od mene su tražili, tvrdi on, da potpišem ugovor temeljem kojega će mi Željezara do kraja siječnja isplatiti taj iznos, a Kurobasa s pravom pita Upravu jesu li ti novci vrijedni njegovog i zdravlja njegove djece.

Cijela priča oko isplata desetaka tisuća kuna koje bi Željezara trebala uplatiti stanovništvu koje je naseljeno uz tvornicu, aktualna je još od prije dva mjeseca i zasigurno je da se odvijala daleko od očiju javnosti. No, javnost je upravo uspjela doznati kakvim se sve metodama bave i stanovnici i uprava tvrtke zahvaljujući revoltiranom Kurobasi kojemu je ponuđen po njemu iznimno škrti iznos.

Naime, građani su preko svog odvjetnika Ante Ćurkovića koji ih zastupa u sporu protiv Željezare navodno tražili cifre od 35 tisuća do 40 tisuća kuna kao naknadu za imovinsku štetu. S tim novcem, tvrde, žele popraviti fasade obiteljskih kuća i zgrada, promijeniti klima-uređaje te nadoknaditi štetu na poljoprivrednim i drugim kulturama.

 - Uprava se tomu – kaže Kurobasa – protivi, potraživanja drže visokima te negira uopće postojanje odgovornosti za bilo kakvu nastalu imovinsku štetu. Sastanak na ovu temu održan je još u listopadu, a na njemu je boravio i župan splitsko-dalmatinski Ante Sanader. Kurobasa upozorava kako će s novim odvjetnikom i dalje nastaviti borbu protiv Željezare Split te ističe kako je tvrtka unatoč zabrani inspekcije Ministarstva zaštite okoliša u krugu tvornice, pod prozorom njegove kuće i dalje melje trosku za što ima i čvrste dokaze, odnosno fotografije sa istaknutim datumima i godinom.

Nema odgovora iz Željezare

Unatoč za sada još neslužbenim informacijama da je Željezara već pripremila devet ugovora koje bi navodno trebali potpisati građani temeljem kojih će im biti isplaćeni financijski iznosi, iz uprave tvrtke tijekom ponedjeljka nismo dobili nikakvo službeno očitovanje. Iz Odjela za odnose s javnošću tek su poručili kako od predsjednika Uprave Ryszarda Giemze tijekom ponedjeljka zbog brojnih sastanaka nisu uspjeli dobiti nikakav izvještaj o financijskim isplatama stanovništvu naseljenom uz tvornicu.

Jakov ŽARKO / EPEHA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. rujan 2024 12:07