StoryEditorOCM
Dalmacijagradonačelnica komiže, i nova zastupnica SDP-a u hrvatskom saboru:

GLAS SA ŠKOJA Ivčević: S otoka se više neće odlaziti

Piše PSD.
7. prosinca 2011. - 19:54
Tonka Ivčević
Foto: Ante Čizmić
Tonka Ivčević, članica SDP-a i gradonačelnica Komiže, zastupat će birače Desete izborne jedinice u novom sazivu Hrvatskog sabora.

Kako vidite vaš angažman u Saboru?

- Kao veliku obvezu i odgovornost te šansu da u Saboru progovorim o svim problemima otočana. U prethodnih dvadeset godina otoci, a posebno pučinski, nisu bili dovoljno vrednovani.

Svi se volimo hvaliti koliko prekrasnih otoka imamo, a često nitko ne razmišlja u kakvim uvjetima otočani žive. Kroz predizbornu kampanju sam prošla sve srednjodalmatinske otoke i mnogo razgovarala s ljudima te kao i sama otočanka stekla uvid o našim potrebama.

Želim da moj glas u Saboru bude glas svih otočana i otočanki te da ih pravedno i pošteno zastupam u Saboru, gdje ću se posebno zalagati za naše teme, za bolji život i povratak otočana na otoke.

Što ćete tražiti za Dalmaciju, za otoke?

- Tražit ću svakako bolje i kvalitetnije povezivanje s kopnom, ali i otoka međusobno. Mi otočani između sebe malo komuniciramo i jedva se poznajemo, a svi imamo slične probleme.

Zalagat ću se za funkcionalnu i fiskalnu decentralizaciju kako bismo ojačali jedinice lokalne samouprave i na nižoj razini donosili odluke budući da smatram da mi sami najbolje znamo što nam je potrebno i u koje projekte treba ulagati.

Tražit ću promjenu Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama jer držim da je pomorsko dobro najvažniji resurs otočana i da ćemo najodgovornije sami njime upravljati.

Potrebno je također revidirati Zakon o otocima i početi ga primjenjivati u praksi, a ne da kao dosad donosimo zakon koji nitko ne primjenjuje. Postoji još mnogo zakona koji nisu prilagođeni otocima i malim otočnim sredinama te ćemo raditi i na korekcijama tih zakona.

Stavit ćemo bivše vojne objekte i državno poljoprivredno zemljište u funkciju, te ojačati i privatizirati hotele kako bi bili zamašnjak gospodarskog razvoja na otocima. Nažalost, ima otoka koji su skoro ostali bez stanovnika, zaustavit ćemo negativni trend, sigurno neće biti lako, ali moram kazati da je Kukuriku koalicija to prepoznala i nije slučajno da je na našoj listi čak pet otočana.

Ovo nam je izuzetna šansa da nešto konkretno napravimo za sve otočane i nećemo je propustiti.

Teče drugi mandat

Tonka Ivčević, dipl. oecc. iz Komiže, rođena je 21. lipnja 1973. Udana je za Antu Ivčevića i majka je dvoje djece. Od 2002. do 2005. obnašala je dužnost direktorice komiškoga Nautičkog centra.

Gradonačelnica je Komiže u drugome mandatu (2005. i 2009.), bila je četrnaesta na stranačkoj listi SDP-a u Desetoj izbornoj jedinici za Sabor (2007) te peta na koalicijskoj listi SDP-a, HNS-a, IDS-a i HSU-a u Desetoj izbornoj jedinici za Sabor (2011). Članica je Glavnog odbora SDP-a.

BOGOLJUB MITRAKOVIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. rujan 2024 03:38