StoryEditorOCM

Ekocid saniran: ulje ne pliva pred Komižom

Piše PSD.
17. lipnja 2008. - 23:04
Grad će sukladno odluci o komunalnom redu, zbog onečišćenja javne površine, protiv vlasnika nekadašnje tvornice ‘Neptun’ podnijeti odgovarajuću prijavu

U ribljoj tvornici Neptun iz bazena je isteklo preko tisuću litara
ribljeg ulja                                          Foto: Igor Bjažević / EPEHA
Iako je pravodobnom akcijom komiških lokalnih vlasti spriječeno daljnje istjecanje ribljeg ulja iz tanka nekadašnje tvornice Neptun, uzrokovano otuđenjem mesinganog ventila s tanka od strane nepoznate osobe, te uz pomoć splitske tvrtke Cian sanirana šteta na dijelu obale i u moru, još uvijek se sa sigurnošću ne može tvrditi da u krugu Neptuna više nema takvog ili sličnog onečišćivača.

Stoga su lokalne vlasti grada Komiže zatražili od inspektorice za zaštitu okoliša, koja je na terenu, da pregleda kompletnu lokaciju, te ako utvrdi postojanje sličnog ulja naloži vlasniku da to hitno sanira, kako se ovakva situacija ne bi ponovila. Također, kako nam je kazala Tonka Ivčević, gradonačelnica Komiže, grad će sukladno Odluci o komunalnom redu, zbog onečišćenja javne površine protiv vlasnika nekadašnje tvornice Neptun podnijeti odgovarajuću prijavu, a očekuje da će i svoj dio posla odraditi i sve ostale nadležne državne institucije.

Zanimljivo je kako se tijekom saniranja onečišćenja, nastalog u krugu bivše tvornice iako je bio pozvan, nije pojavio vlasnik, a nakon što je vodopravna inspektorica Slavica Čikatić sačinila zapisnik, iz nepoznatog razloga pravni zastupnik vlasnika odbio je zapisnik potpisati. Pijesak i piljevina kojima je onečišćena površina bila pokrivena, najvjerojatnije će biti prevezen na kopno na daljnju obradu posebnim trajektom koji na otok Vis ovih dana za potrebe Hrvatskih cesta dovozi asfalt za asfaltiranje lokalnih cesta koje je u tijeku.

Bogoljub Mitraković/EPEHA

U tvornici Neptun samo parkiralište

Inače, tvornicu Neptun, nakon nekoliko ponovljenih natječaja, u jesen 2005. godine kupila je tvrtka “Business Doctor” d.o.o., koja je do proljeća ove godine u radnom odnosu imala 50-ak radnika, ali tvornica nije radila. Prošle godine, tijekom turističke sezone, u krugu tvornice novi vlasnik je držao parkiralište za automobile.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. lipanj 2024 19:59