StoryEditorOCM

Dubrovački biskup Mate Uzinić predvodio misu pred blagdan Velike Gospe: Moramo plivati protiv struje

Piše PSD.
14. kolovoza 2012. - 23:14
Dva bitna otajstva slavimo ovih dana: Marijino uznesenje na Nebo, i svijest da je ono što se dogodilo Gospi i naša budućnost – kazao je dubrovački biskup msgr. Mate Uzinić na trgu pored franjevačkog samostana u Sinju predvodeći misu bdijenja u predvečerje svetkovine Velike Gospe.

Na euharistijskom slavlju bilo je nekoliko desetaka tisuća vjernika i hodočasnika uz svih krajeva Hrvatske i Bosne i Hercegovine, koji tradicionalno dolaze Gospi Sinjskoj, a uz msgr. Uzinića koncelebrirali su novi franjevački provincijal fra Joško Kodžoman i fratri cetinskog kraja.

- Dolazio sam u ovo svetište kao i vi, više puta, pješke preko Mosora – pozdravio je msgr. Uzinić hodočasnike, a u propovijedi je ukazao kako nije dovoljno nazivati se kršćaninom katolikom, ponositi se krštenjem, tradicijom, hodočašćem, nego:

- Bitno je u svakom trenutku biti Kristov cijelog života bez obzira imali deset, pedeset ili osamdeset godina, u obitelji, na radnom mjestu, u svim trenucim živjeti u skladu s njegovom riječju. Biti katolik i kršćanin nije samo po sebi veličina ni blaženstvo, važna je poslušnost Božjoj riječi. Nema kod Boga mita ni korupcije – upozorio je, među ostalim biskup Uzinić.

- Znam da to nije laka zadaća, zato i jesu potrebne tolike ispovijedi. Puno toga nas odvlači, slabi smo, padamo. Ali moramo plivati protiv struje, ne dozvoliti da naši dani proteknu u ovisnostima i zanesenostima. Kao narod i kao pojedinci moramo staviti Boga na prvo mjesto, a Gospa je znala taj poredak. Kad stavimo Boga na pravo mjesto znat ćemo i mjesto čovjeku.

- Naši dani nose poteškoće, guši nas ekonomska kriza i i dužničko ropstvo iz kojih ne vidimo izlaz. Dogodilo se to i zbog toga što nismo osluškivali Božju riječ. Neka nam u tome uzor bude Marija – pozvao je biskup Uzinić vjernike okupljene oko svetišta Gospe Sinjske.

DAMIR ŠARAC
Foto: Nikola Vilić / CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. rujan 2024 04:50