StoryEditorOCM
Dalmacijaspas u gustirnama

Drvenik Veliki i Mali žedni, a cijevi u zemlji i tri vodospreme trunu

Piše PSD.
23. rujna 2010. - 14:30
Unatoč tome što je na Drveniku Velikom i Malom u izgradnju prve faze vodoopskrbnog sustava utrošeno ukupno 15,8 milijuna kuna, ta dva trogirska otoka nemaju vode, a pitanje je kada će je i hoće li je uopće dobiti.

Od gradonačelnika Damira Rilje doznajemo kako je problem još složeniji kada se sagleda činjenica da Gradu Trogiru, koji je zajedno s Vodovodom i kanalizacijom bio nositelj te investicije na Drveniku Velikom, prijeti ovrha zbog nepodmirenih tri i pol milijuna kuna tom splitskom poduzeću.

Vrijednost ugovorenog posla za Drvenik Veliki, gdje su izgrađene dvije vodospreme, petnaestak hidranata i razvučeno oko četiri kilometra vodovodne mreže, iznosila je 11,5 milijuna kuna, od kojih je plaćeno osam milijuna.

Ugovor su 5. lipnja 2008. u ime Grada Trogira potpisali bivši gradonačelnik Vedran Rožić, a u ime Vodovoda tadašnji direktor Marijan Ricov.

Tvrtka Vodovod i kanalizacija osigurala je 6,5 milijuna kuna, od kojih je Ministarstvo mora, turizma, prometa i veza izravno za tu namjenu uplatilo pet milijuna, a Županija 1,5 milijuna kuna.

Fond za regionalni razvoj uložio samo 1,5 milijuna kn

Grad Trogir obvezao se osigurati pet milijuna kuna, i to 1,5 milijuna vlastitih sredstava, a od Fonda za regionalni razvoj 3,5 milijuna kuna.

Nažalost, kaže Rilje, Fond je od planiranog novca izdvojio samo 1,5 milijuna kuna, iako je načelno svojim dopisom iz studenoga 2007. godine pristao na financiranje 3,5 milijuna kuna, dok je zapanjujuća spoznaja kako Grad Trogir u proračunu za 2008. i 2009. godinu uopće nije predvidio svojih 1,5 milijuna kuna koje, dakako, nije ni platio, pa je sada na teret Grada za tu investiciju na Drveniku Velikom ostao dug od 3,5 milijuna kuna, koje, s obzirom na tešku financijsku situaciju, ne može podmiriti.

Što se pak Drvenika Malog tiče, investitor tamošnjeg sustava gotovo je u cijelosti bio Vodovod i kanalizacija. Dogovoreno je kako će Grad Trogir izdvojiti samo 200.000 kuna.

U izgradnju jedne vodospreme i oko dva kilometra mreže utrošeno je 4,3 milijuna kuna. Međutim, veli Rilje, spomenutih 200.000 kuna, od kojih je Županija izdvojila 100.000, Grad nije platio Vodovodu, pa ostaju i ta potraživanja.

 - Nije sporno kako je potrebno osigurati vodoopskrbu na oba otoka, ali je neshvatljivo da je netko potrošio golemi novac a da Drvenčani nemaju pitku vodu iz sustava koji svakodnevno propada, jer nije u funkciji.

Ostale su nam neplaćene ugovorne obveze, mještani nemaju vodu i tko zna hoće li je imati, jer se do danas ne zna izvor iz kojega će voda dopirati do izgrađenog sustava na Drveniku. Ovo je doslovno bačen novac, zaključio je trogirski gradonačelnik Rilje.

Podsjetimo kako se nagađalo da bi voda do sustava u Drveniku Velikom i Malom trebala doći s izvora rijeke Krke, no sve je stalo na nagađanju.

Antonio Kardum: Vodovod i kanalizacija najviše gubi

Komentirajući ovaj slučaj, direktor splitskog Vodovoda i kanalizacije Antonio Kardum rekao je kako je riječ o projektu u koji je utrošeno puno novca, a malo je napravljeno, te od kojega najviše štete ima njegovo poduzeće, jer nije trebalo sudjelovati kao investitor, budući da po zakonu ne smiju graditi primarnu mrežu, nego lokalna samouprava i Republika Hrvatska.

 - S aktualnom vlašću iznalazimo rješenje kako podmiriti obveze koje su im ostavili prethodnici a da ne dođe do ovrhe, kazao je Kardum.

I njemu je nepojmljivo da se ušlo u investiciju bez da se prethodno definiralo rješenje na koji način će se taj vodoopskrbni sustav puniti vodom.

gordana dragan

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. srpanj 2024 19:38