StoryEditorOCM
DalmacijaNema ‘tice do prasice

Dobro meso, malo soli, vjetra i dima - eto pravog pršuta

Piše PSD.
8. rujna 2014. - 00:13
Najbolje meso za pršut, onu deliciju po kojoj je i poznat dalmatinski kraj, jest pasmina svinja koja se dobije križanjem dvije vrste - crne svinje i durok. Još kada se životinje goje u prirodnom okruženju, u šumi na slobodi, uz hranu bez aditiva, sve ekoproizvodnja - eto recepta za najbolji pršut, ali i kulen. E sada, kako se povezalo Dalmaciju i Slavoniju otkrili smo na Prvom međunarodnom festivalu pršuta u Drnišu, dakako!

- Vlado Ferbežar i supruga mu Dragica uzgajaju svinje, proizvode odličan kulen koji je predstavljen i u EU parlamentu u Bruxellu kao nagrađivani proizvod, te od njih uzimam meso svinje i sušim pršute na svoj dalmatinski način - u dahu nam zbori Ante Reljanović, organizator ove prve smotre proizvođača pršuta.

A njega ćete lako prepoznati jer je uvijek odjeven u narodnu nošnju s drniškom kapom na glavi, uz metalnu rukavicu na lijevoj ruci jer oštar nož treba za narezati pršut onako u dugim i tankim fetama, pa treba zaštititi onu ruku kojom se mesni proizvod na stalku pridržava.

Sve se radi po domaću

- Nema vam tu puno mudrosti, sve se radi po domaći, i tri su vam komponente najbitnije za pršut i kulen: kvalitetno meso, koje se dobiva dobrom ishranom i svinja stara najmanje godinu i pol - pojašnjava Ferbežar iz Otoka kod Vinkovaca, te nam otkriva i recept za najbolji slavonski kulen: kuhinjska sol, paprika crvena i češnjak od začina uz osnovu - dobro meso.

- Evo, od mojih svinja su i ova dva pršuta, najveći od 40 kila i najmanji od 3 kila na sajmu - pokazuje ponosno Vlado, dok Reljanović sa strane samo prima pohvale za organizaciju ovog festivala od pršuta, gdje su uručeni i certifikati za najbolje tvrtkama proizvođačima: Bel-Cro, Nira i Vajda, a ovaj potonji Ante Maleš iz pršutane Mirlović Zagora, odmah nam na nožu i nudi za degustaciju taj slasni komad crvenog i bijelog mesa.

- Triba uvik pršut probati, pa onda suditi...

- Svaka čat svima, ali naš, drniški, pogotovo miljevački pršut je najukusniji, dimljen je baš koliko treba, nije preslan, nije premastan. Dobro je vidjeti i druge izlagače, dobrodošli su u naš Drniš, dobro je i probati druge pršute, ali naš je stvarno bez konkurencije - tako poručuje Kata Marin iz Drniša, a ako netko zna o pršutu i mesu, to je ona, a evo i zašto:

- Radila sam vam ja u ‘Mesoprometa’ 30 godina, znam šta je meso, znam što je dobar pršut. Probala sam i druge, sinjski, istarski, ukusni su, ali naš je najbolji - kaže Kata Marin dok kraj jednoga od štandova degustira baš takav drugačiji pršut, onaj istarski.

- Probajte, u Istri imamo 18 proizvođača pršuta, jako se traži, prepoznatljiv je na sajmovima u inozemstvu, a kad se proba uz istarski pinot, to je pravi gušt - govori nam dugogodišnji ugostitelj Miro Vošten iz Svetog Lovreča, te odmah otkriva i razliku između istarskog i dalmatinskog pršuta:

- Istarski nema puno masti, mi odmah prije soljenja i sušenja odstranimo taj dio i tada se soli, doda češnjak i suši samo na vjetru, a ne na dimu kao u Dalmaciji.

Onaj masni dio koji se u Istri odmah reže za mnoge je sladokusce najbolji dio pršuta.

- Nema do biloga, šta će ti pršut bez masti, to nije isti okus, pršut mora biti umjereno slan, da miriše po dimu i da ima biloga, evo pogledaj kako se lipo riže - govori jedan od izlagača odjeven u narodnu nošnju drniškog kraja, s prepoznatljivom - šibenskom kapom. Kape s crno-narančastim pleterom preplavile su drniški festival pršuta, a uz kape tu su i privjesci, kuvače, terluke, sadaci, torbe od prave vune, koje su posljednjih godina otrgnute zaboravu i još jedan suvenir uz koji je i trpeza slađa - bukara.

Bukara i susak

Za bukaru kažu kako se od nje sigurno ne može dobiti herpes, a ima ih većih, manjih, od raznih vrsta drva, pa čak i od kruške. Dok nam Ivica Burić, član KUD-a “Zvono Zagore” pokazuje - susak!

- Razlika od bukare i suska je što se ovaj zadnji sužava prema gore i ima drukčiju dršku, dok je bukara na gornjem dijelu, odakle se pije - šira. No jedno je bitno i za bukaru i susak, da su pune dobrog vina! Zato je na Festivalu nek se na trpezi nađe bilo i vina iz ovoga drniškog kraja, ali i sireva jer bez dobrog sira ni pršuta ni fešte nema.

Uz pršut, moderna gastronomija, kažu nudi i med, pa su se zato među mesnim specijalitetima našli i oni slatki, pčelinji, a takvi su, kažu, najbolji s Promine.

- Pčele su na Promini, tamo vam je zrak poseban, imamo med od kestena, kadulje, vriska i drače, imamo i liker od meda, propolis... - nabraja Milenko Čavlina iz Promine, a tek kvasina s medom koja je likarija i, čitajte dobro – afrodizijak. Odmah podno Promine gdje se ‘bere likarija’ su i Miljevci, a svi kažu kako su u Miljevcima pravi majstori pršuta od davnina, pa se uz prirodu, bogatu baštinu i slavnu povijest posebno ponose - pršutom.

- To vam je živa istina, pršut nije pršut, njega triba znati sušiti, dimiti, a mi na Miljevcima znamo. Drago nam je što smo tu u našem Drnišu, dolazimo i dogodine - najavljuju se Dario i Mario Lapić.

Među gostima i domaćima, mnogo poznanika, rodbine, jer Prvi međunarodni festival pršuta u Drnišu bio je protekla dva dana pravi društveni događaj koji je nudio posjetiteljima i dobru zabavu uz nastupe klapa i kulturno-umjetničkih društava te degustacije mnogobrojnih domaćih proizvoda.

Istina, trebalo je sve i probati na ovom dvodnevnom festivalu smještenom na igralištu - osim pršuta i sir domaći, te soparnik, pa suhe smokve, razne vrste rakija i likera, meda,...

Zato svi s nestrpljenjem čekaju i Drugi festival kada će vjerujemo biti još više izlagača ukusnog specijaliteta bez kojega se ne može zamisliti bilok kakva fešta, rođendan i Festival.

SANDRA BARČOT, OJDANA KOHAREVIĆ
SNIMIO VOJKO BAŠIĆ / CROPIX

Uzvanici

Prvi međunarodni festival pršuta u Drnišu pohodili su brojni gosti i uzvanici, među kojima i župan šibensko-kninski Goran Pauk, kao i čelnik HDZ-a Tomislav Karamarko,te Ante Kulušić šef HDZ-a Šibensko-kninske županije, pa gradonačelnica Knina Josipa Rimac, dok se u rezanju pršuta, među inima okušao i legendarni Marko Perković Thompson. I pokazao kako vještu ruku ima...

Zadovoljni gradonačelnik

Vidno zadovoljan je Josip Begonja, gradonačelnik Drniša, jer Festival je okupio uvažene goste, ali i još na tisuće posjetitelja, pa vjeruje da će postati tradicionalni. -

Ovaj drniški kraj oduvijek poznat po pršutima pa smo zato odlučili pokrenuti ovakvu manifestaciju. Uz to, pokrenut ćemo i druge investitore na ulaganje u gradnju novih pršutana što će donijeti i toliko potrebna radna mjesta. Na Festivalu su uz proizvođače pršuta i brojni vinari, proizvođači sireva, vina, suvenira što predstavlja bogatu turističku sliku drniškoga kraja.

Naši gosti to svakim danom sve više prepoznaju, jer Šibensko-kninska županija osim mora ima veliki potencijal u zaleđu, od Otavica, preko Nacionalnog parka Slapovi Krke do Visovca koji su i jučer obišli naši gosti - kaže Josip Begonja, gradonačelnik Drniša.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. srpanj 2024 06:00