StoryEditorOCM
DalmacijaZAPINJE NA PLINU

"Adria čelik" čeka da joj i Ina dade ruke

Piše PSD.
3. travnja 2014. - 20:43
Iako se još nije riješilo pitanje oko izvoza čelika u Alžir, zbog čega je bio upitan opstanak svih radnih mjesta u “Adria čeliku”, bivšoj kaštelanskoj željezari, Uprava se radi održavanja radnih mjesta ipak odlučila pokrenuti proizvodnju, i to neprofitabilnog proizvoda - čeličnih gredica. Dok je s većinom dobavljača energenata nužnih za nastavak proizvodnje dogovor postignut, tvrtka ne nailazi na podršku Ine.

- “Adria čelik” pokreće proizvodnju u punom kapacitetu te zadržava svih tri stotine radnih mjesta u kaštelanskoj željezari. Radi održanja radnih mjesta tvrtka je odlučila pokrenuti proizvodnju neprofitabilnog proizvoda – čeličnih gredica, te na taj način nastaviti rad i oporavak tvrtke. Nadležni za pitanje distribucije i obračuna električne energije – HEP, HOPS, HERA – podržali su našu inicijativu i iskazali fleksibilnost pri određivanju vršne snage električne energije, što je značajno pitanje u proizvodnji čelika.

- Podršku smo dobili i od “Vodovoda i kanalizacija”, no ovim putem apeliramo na Inu da također podrži naša nastojanja kako bismo obnovili proizvodnju u punom kapacitetu. Naime, Ina “Adria čeliku” uvjetuje avansno plaćanje za isporuku plina nužnog za proizvodnju, i to na tjednoj bazi, iako je “Adria čelik” svoj dosadašnji dug za isporuku energenta doveo u granice elemenata osiguranja, te ispostavio Ini model reprograma ostalog dugovanja koji se može realizirati isključivo proizvodnim radom - izjavio je predsjednik Uprave Maxim Semenyak.

- “Adria čelik” sada ovisi o jedinom dobavljaču plina na tržištu, a o tvornici “Adria čelik” ne ovise samo zaposlenici već i svi dobavljači tvrtke - 80 posto njih su hrvatske tvrtke, prvenstveno iz Splitsko-dalmatinske županije. Očekujemo hitno rješavanje ove situacije i podršku svih nadležnih institucija - dodao je Semenyak.

Tvrtka “Adria čelik” u splitsko postrojenje uložila je oko 100 milijuna eura te je sada većinom izvozno orijentirana, sa stopom izvoza većom od 60 posto
J. ŽARKO
Foto: Arhiv CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. srpanj 2024 07:48