‘Odvaži se u poslovnom svijetu‘

Velika konferencija ‘Slobodne‘ povodom svjetskog dana poduzetnica: Otključajte svoj potencijal i budite slobodne biti žene, majke, poduzetnice!

Piše Milena Budimir
Foto Tom Dubravec/ Cropix
17. studenog 2021. - 18:19

Složit će se svi kako je gotovo pa bespredmetno raspravljati o jednakosti žena i muškaraca u svijetu u 21. stoljeću. Koliko god mi živjeli u uvjerenju kako smo po pravima, a time i obvezama, isti, činjenica je da su neki od nas ipak u prednosti, a sve zbog organa više i/ili manje.

U povodu Svjetskog dana poduzetnica, vaša je "Slobodna" organizirala konferenciju "Odvaži se u poslovnom svijetu", a sve s ciljem da makar i samo jednu ženu među vama potakne da se hrabro, bez straha, odvaži zaploviti u poslovne, poduzetničke vode. Konferencija je otvorila neke od važnih ženskih i društvenih tema, razgovarali smo s nekima od najuspješnijih hrvatskih poduzetnica, uvjereni kako će neke od njihovih priča biti inspirativne.

Zamjenik urednice "Slobodne Dalmacije" Ivo Bonković razbio je led govoreći o iskustvu rada sa ženom koja mu je nadređena, a, podsjećamo, Sandra Lapenda Lemo tek je druga glavna urednica u 80-godišnjoj povijesti naših novina.

– Žene na vodeće mjesto dođu obično nakon što je muškarac prije njih napravio nered i štetu, pa se od nje očekuje da to popravi, ili zato što je muškarcu neki posao postao pretežak – nasmijao je auditorij Bonković.

– Imati ženu za "šeficu" je teško, jer je nevjerojatna količina poslova koje ona obavlja u isto vrijeme, istodobno fokusirana na svaki, a u isto vrijeme je lako, jer vas ta energija tjera da idete dalje. Žene su sposobne odraditi najteže zadatke i najveće izazove a da to oni oko njih ni ne osjete, tako lako one to odrade – kazao je.

image
Tom Dubravec/ Cropix

"Hanza Media" je u ovom našem "muškom svijetu" pomalo drukčija, na velikom broju vodećih mjesta upravo su – žene.

– Lijepo je na jednom mjestu vidjeti žene koje su jake u poduzetništvu. Naglasila sam "u poduzetništvu", jer smatram kako su sve žene jake u nečemu. U Hrvatskoj je više od 70 tisuća poduzetnica i smatram kako ih treba biti više. Danas, u 21. stoljeću, zapravo bi trebalo biti čudno i nesuvislo govoriti o "položaju žena u društvu". Ali, evo nas ipak. Neki bi rekli, borba i dalje traje. Ali, neka, uporne smo – kazala je glavna urednica, te dodala:

– Budi slobodna izići iz okvira u koje te stalno vraćaju. Budi slobodna raditi što želiš. Budi slobodna biti majka, budi slobodna biti poduzetnica. Budi slobodna biti i jedno i drugo. To je poruka koju želim da ponesete kući, i to je poruka cijele kampanje – poručila je svima.

Tihana Marović i Duško Ćurlić moderirali su konferenciju, dok su im sugovornice bile žene koje su postale sinonimima za poduzetnice: Mirjana Čagalj, potpredsjednica HGK-a, Diana Mudrinić, direktorica Centra za poduzetništvo Trokut, Nelsi Rončević, savjetnica Uprave HOK osiguranja, Mira Hajdić, osnivačica i direktorica tvrtke "Elekta C", i Jelena Tabak, poduzetnica i donedavna predsjednica Nacionalne udruge ugostitelja.

image
Mirjana Čagalj, potpredsjednica HGK; Diana Mudrinić, direktorica Centra za poduzetništvo Trokut; Nelsi Rončević, savjetnica Uprave HOK osiguranje; Mira Hajdić, osnivačica i direktorica tvrtke Elekta C; Jelena Tabak, poduzetnica
Tom Dubravec/ Cropix

U Hrvatskoj, prema posljednjim podacima, registrirano je 70 tisuća poduzetnica. Brojka nije zanemariva, no možemo li i trebamo li bolje, zanimalo nas je. Doznali smo kako je stvaran broj puno manji jer, kako nam rekoše panelistice, velik broj žena pristaje biti poduzetnicom tek na papiru, pa iza nje stoji posao koji, realno, vodi recimo njezin suprug.

– Rad u korporaciji ograničava u svojoj strukturi mogućnosti za mlade majke, a kada su same sebi šefice i kada su poduzetnice, onda mogu krojiti same svoja pravila, pravila koja odgovaraju njihovim potrebama, njihovim životima. Mogu raditi skraćeno, četiri sata, recimo, pa će neki drugi dan odraditi deset – kazala je Diana Mudrinić, politologinja koja je svoj svijet prilagodila svojem ritmu, taman kako joj odgovara.

Mirjana Čagalj je potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore, zadužena za graditeljstvo i promet, žena u muškom svijetu. U građevinarstvu je osnova svega projektiranje i nadzor, a u tome su žene najpreciznije i najpedantnije, ustvrdila je. Premda majka, kazala je, umjesto da na prvo mjesto radosnih događaja stavi rođenje sina, stavila je trenutak kada je upravljala timom od 500 muškaraca, čime je obradovala redom sve pripadnice "slabijega" spola u publici.

– Kada sam upisivala fakultet građevinarstva, bilo nas je svega tri-četiri posto žena. Sada se trendovi mijenjaju i žena je pedeset posto, žene su u građevinarstvu bolje plaćene od muškaraca, ako su u nadzoru ili projektiranju – rekla je Čagalj, potičući sve maturantice koje se možda još uvijek premišljaju da hrabro i slobodno odaberu taj studij.

image
Tom Dubravec/ Cropix

Donedavno je Jelena Tabak vodila Nacionalnu udrugu ugostitelja, i to u razdoblju najveće krize za tu branšu. Nije se prepala izazova, imala je i volje i snage za to. Nas je zanimalo je li ikada u svojoj karijeri bila suočena sa "staklenim stropom", je li ikada osjetila da je spol sprječava u napredovanju.

– Dok sam radila u maloj agenciji, kao najmlađa tamo, napredovala sam do jedne razine, nisam mogla dalje – priznala je, no tada je – krenula samostalno.

Kažu kako su žene na rukovodećim pozicijama sklonije uvažavanju tuđeg mišljenja. Pitali smo Miru Hajdić je li to istina.

– Uvažavanje tuđeg mišljenja proširuje vidike, utječe na donošenje odluka, a je li to baš ženska odlika, ne bih znala reći. Postoje ljudi koji uvažavaju druga mišljenja i oni koji guraju po svome. U našem društvu su muškarci još uvijek odgajani na način "sjedi, sine, mama će", a to daje samouvjerenost bez podloge – kazala je.

Gošći iz publike Vesni Ivić Šimetin, direktorici regionalnog ured HUP-a, postavljeno je pitanje promiče li se veće uključivanje žena u upravljačke strukture društva i poduzetništva, i kako. Pohvalila se kako su stvorili bazu žena koje u svakom trenutku mogu preuzeti upravne odbore bilo koje tvrtke.

– Treba samo otključati potencijal žena, trebamo im biti saveznici u težnji da stvorimo bolje društvo – kazala je.

image
Tom Dubravec/ Cropix

Onda se zahuktalo oko pitanja čije je vrijeme skuplje, a čije vrjednije. Jesu li uistinu plaće jednake ili su neke "jednakije". Doznali smo tako kako u ovom trenutku u Europi žene zarađuju 14,1 posto manje od muškaraca, što bi jednostavnom računicom moglo biti prikazano slikovito kao da sredinom studenoga prestaju biti plaćene za rad te godine.

Kako čak nije velik problem oko iznosa mjesečnih dohodaka, ukazala je Nelsi Rončević, pojašnjavajući kako je problem u tome što čak 67 posto upravljačkih, menadžerskih funkcija drže – muškarci. A ona to dobro zna jer je u karijeri prošla sve faze položaja unutar tvrtke, od djelatnice početnice do predsjednice uprave.

Premda istraživanja navode kako se žene u pravilu moraju više dokazivati i truditi na radnom mjestu, naše su se sugovornice složile kako su žene hrabre i ne strahuju od izazova. Tako, osim što su u jednom dijelu dana menadžerice, nakon posla hrabro postaju majke, kuharice...

image
Tom Dubravec/ Cropix

Na kraju svega naše dame poručile su svojim mladim (budućim?) kolegicama kako, prije negoli odluče uroniti u novi svijet i suočiti se s izazovima, zapamte kako moć, novac i uspjeh nisu mjerilo dobroga života, već je to, kako su kazale, miran san. Poručile su i: Uživajte u izazovima! Baš kao i da, ako su u nedoumici, sebi postave pitanje – što je najgore što (mi) se može dogoditi? Raširite krila, drage dame, slijedite svoj instinkt, budite slobodne, budite svoje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. svibanj 2024 22:12