MENTALNA HIGIJENA

Splitska dizajnerica Katarina Smolić bez dlake na jeziku: Ako jednom mjesečno idete u frizera čim vam izraste malo kose, zašto ne bi i u psihijatra!

Piše Matea Roglić
Foto Mario Mehuljić
8. ožujka 2021. - 11:09

Ona je kreativna, samopouzdana i totalno svoja. Kad uđe u prostoriju unese toliku energiju te ne možete a da je ne primijetite. Modna je dizajnerica i stilistica, vlasnica dvaju brenda Katakomba i Obekei – a tek joj je trideset i jedna godina. Ona je Katarina Smolić i u slobodno vrijeme bavi se analognom fotografijom i skuplja Jordan tenisice. Pod pseudonimom Katasplakata na Instagramu objavljuje svoje outfite, dnevne rutine, hranu, tenisice i suradnje. Proćakulali smo s našom inspirativnom Splićankom o mentalnom zdravlju, knjigama i izazovima života žene u tridesetima.

Kada bi se opisala jednim citatom koji bi to bio?

– Svoga tijela gospodar.

Koji bi savjet dala dvadesetogodišnjoj sebi, da se možeš vratiti 10 godina unatrag?

– Isti koji mi je i majka tada dala, a to je: pitaj, nemaš što izgubiti možeš samo dobiti.

image
Kad treniram i kada jedem zdravo tada je zaista moje tijelo moj vlastiti udoban kauč - smatra Katarina.
Mario Mehuljić

Koja je cijena odabira biti nadarena i svoja?

– Iskreno, biti svoj i njegovati svoje talente nema cijenu. Usporedila bih to s onom "kad radiš ono što voliš, onda kao i da ne radiš". E, pa tako je i s ovim.

Cijena vlastite autentičnosti je minimalna s obzirom na dobit. Mudrost na stranu, biti svoj znači svaki dan braniti svoju egzistenciju i koristiti svoje talente, ali svakodnevna borba je nezaobilazna, jer ona je u opisu života svakog pojedinca. Stoga, borba s okolinom je lakša ako prihvatiš sebe onakvim kakav jesi, i samim time imaš jednu borbu manje.

Jesi li oduvijek bila tako samopouzdana?

– Jesam, oduvijek sam samopouzdana jer uvijek sam osjećala da mogu i da se moram uzdati u sebe, tada se stječe najveće samopouzdanje. Najbolje se stekne kada si prepušten sam sebi. Tek tada možeš živjeti svoju veličine ili past u sjenu iste. Uz kompetentnost, životna iskustva, dostatna znanja i identificiranje s ključnim osobama koje imaju potrebne kvalitete, samopouzdanje dobiva čvrsto uporište kod pojedinca. No ono nije uvijek prisutno u jednakoj mjeri. Ono može varirati utjecajem emocije ili nekih drugih duševnih stanja tako da imati sampouzdanje 24 sata dnevno je nemoguća misija. Treba ga naučiti nositi onda kada ga ne možeš ponijeti.

image
Katarina Smolić, dizajnerica
Mario Mehuljić

Kako se brineš o svom mentalnom zdravlju?

– Postoji puno načina kojima se brinem o mentalnom zdravlju jer je mentalno zdravlje kompleksna stvar, točnije stanje koje ne traži uvijek isti tretman. Na repertoaru imam knjige raznih literatura, najviše onih duhovnog sadržaja i osobnog razvoja. Također treninzi, joga i fitness.

Naizgled dva različita svijeta, no oboje sadrži sve što čovjeku treba da bude u balansu. Fizički i duhovni ispušni ventil. Prakticiram i kilometarske šetnje kad god mogu, dnevno se trudim uvijek napraviti sedam kilometara. Pokušavam se hraniti što zdravije i pijem puno vode. Također ne pušim, ne pijem alkohol, kofein, gazirana pića i sokove pa smatram da i to znatno utječe na cjelokupni mentalni sklop jer jedno vuče drugo.

Meditiram povremeno po osjećaju i prakticiram bioenergiju po potrebi. Jedna od bitnijih stvari koju bih naglasila je da nemam toksične ljude i odnose oko sebe, jer to može znatno štetiti mentalnom zdravlju.

Mlada ste i neovisna žena. Vrši li okolina pritisak da što prije nađete partnera?

– Zaista nemam problema s okolinom glede te teme. Nosim se prilagođeno sa samoćom pa samim time dajem dojam da sam u redu s time. Tako se i okolina prilagođava mom mentalnom sklopu. Znaju svi da nisam stereotipna i da ne živim po načelima tradicije i nametnutih obrazaca. Kako se ti nosiš sa svojim osobnim načelima tako se i okolina nosi s tobom. Moja neovisnost je prisutna i kada sam u vezi, tako da nema pretjerane razlike.

Kakvog partnera želiš za sebe?

– Naravno da želim nekog sličnog sebi. Kada kažem sličnog sebi pod time ne mislim na one teen maštarije vezane za izgled i vanjštinu već kompatibilnost glede životnih obrazaca i osobnih pogleda na život. Intelekt mi je najbitnija stavka jer iz njega proizlazi zdrava komunikacija, motivacija i humor. Osobna higijena mi je također bitna. Pod osobnom higijenom mislim na ophođenje prema samome sebi, jer kako se ophodiš prema sebi i svom tijelu tako ćeš se ophoditi i prema drugima.

image
Katarina Smolić, dizajnerica
Mario Mehuljić

Koje knjige bi preporučila ženama koje žele raditi na sebi i osjećati se ugodno u svojoj koži?

– "Četiri sporazuma sa samim sobom" od Don Miguela Ruiza je knjiga koja definitivno mijenja svakog čovjeka iz korijena. Ruši sve obrasce ponašanja koje su nam usadili roditelji, škola i okolina tijekom odrastanja i oblikuje te u jednu sasvim novu i zdravu osobu vrijednu hvale. "Snaga je u vama" od Louise Hay je vjetar u leđa svakome tko od stabla ne vidi šumu, tko od vlastite sjene ne vidi ljepotu življenja.

Što misliš o odlasku psihoterapeutu kao jednom vidu mentalnog zdravlja?

– Smatram da bi to trebalo biti na mjesečnoj razini, kao i odlazak frizeru kad ti izraste malo kose. Njega kose nikako ne bi trebala biti važnija od njege mentalnog zdravlja. Jer kako kosa raste na mjesečnoj razini, tako raste i stres. Potiskivajući stres dolazimo do mentalne neravnoteže, koja neredovitim izbacivanjem kroz razgovor i slične tretmane može biti štetna za zdravlje dugoročno, a ponekad i kobna.

image
Katarina Smolić, dizajnerica
Mario Mehuljić

Kako izgleda tvoj idealan slobodan dan?

– Ponekad to može biti cjelodnevni boravak u kući uz obitelji ili knjige i hobi. Ponekad je to druženje s prijateljima, odlazak u prirodu, a ponekad uživanje u tišini i samoći. Ako se na slobodan dan potrefi val kreativnosti, onda je to zaista idealan slobodan dan.

Kako se najbolje osjećaš u svojoj koži?

– Kad treniram i kada jedem zdravo, tada je zaista moje tijelo moj vlastiti udoban kauč.

Kako je bavljenje jogom utjecalo na tvoj život?

– Joga mi je otkriće života! Često čujemo kako ljudi misle da je joga za smirene ljude, te da u mom slučaju nije nikako za mene i moj živahni temperament. No joga nema ciljanu skupinu, dapače ona se preporučuje svima. Na mene je osobno utjecala na polju strpljenja i fokusiranja s obzirom na to da sam ja nemirnog duha.

 Po čemu se razlikuju dvadesete od tridesetih?

– Razlikuju se po tome što u tridesetima uključiš mozak i priključiš sva dotadašnja stečena iskustva i lekcije koje, ako uključiš i logiku, primijeniš i olakšaš si život. Dvadesete su "muha bez glave", ali sva ta bezglava iskustva su u tridesetima lekcije. Tridesete su početak nečeg novog, početak pravog sazrijevanja, vrijeme kad shvatiš prave vrijednosti života i življenja. Volim dvadesete jer su mi pružile tridesete uz "upute za uporabu". Hvala im!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 09:40