StoryEditorOCM
BobisVeličanstveni No. 3#MANDULAT

Savršen slatki spoj meda, bjelanjaka i badema

Piše MILENA BUDIMIR, SNIMIO TOM DUBRAVEC/CROPIX
19. ožujka 2021. - 10:00

Nevjerojatno je kako se pojedini okusi vežu baš uz pojedine datume. Sirnica uz Uskrs, pašte uz Božić, a mandulat uz fjeru svetoga Duje. Peti misec je misec od mandulata. U Splitu. Da pitate Talijane, oni bi se odmah naljutili jer je njima mandulat pravi pravcati božićni kolačić. Ako ne znate, a to je stvarno gotovo pa nevjerojatno ako ste odgojeni u Splitu, mandulat je slastica stvorena od meda, bjelanjaka i badema. Specifična je baš za Split, ali vjerojatno je stigla kod nas pod utjecajem Talijana. Oni, naime, potpuno istu slatkariju nazivaju "torrone". Imaju je, i vole, i u Španjolskoj, tamo se zove "turrón", a u Francuskoj nosi ime "nougat".

Ovaj naš splitski, "Bobisov" mandulat, tradicionalan je, kako nekada, tako i sad. U njemu ćete uvijek naći badem, premda se u svijetu koriste svi orašasti plodovi

No, gdje god bila i kako god se zvala – predivna je. U nastojanju da klasičnoj slastici daju moderan dodir, Bobisovi su pašticijeri odlučili napraviti mandulat u tri nova različita okusa. Nećemo vam otkriti koja – isprobajte i istražite sami. Nama je dovoljna "muka" bila gledati kako se miješaju mirisne komponente toga "čuda od slatkog"... Vjerujte na riječ, ne može čovjek vjerovati koliko se slasti nađe u jednoj jedinoj terini. Živi dokaz kako tradicionalnim, iskušanim, starim receptima, na kojima su odrastale generacije, baš ništa ne nedostaje.

"Tuđi čovik nikad neće znati" koji je poseban gušt polizati prste nakon što "smlatiš" mandulat. Nije pretjerano kazati kako osvaja sva osjetila

Svjedočili smo kako pjenasta smjesa bajama, šećera, meda i bjelanjaka postaje jedno. Prvi se dio, šećer i bjelanjci, kuha na pari, uz neprestano miješanje, potom se dodaju ostali sastojci, polako, da bi se potpuno sljubljeni i vreli izlijevali na oblatne. Ovaj dio procesa proizvodnje iziskuje vrijeme i posvećenost. Na njih tada slažemo teret, dobro se pritisnu i kada su dovoljno ohlađeni, režu se na kockice ili prutiće. Prutići su ono na što smo naviknuli.

"Tuđi čovik nikad neće znati" koji je poseban gušt polizati prste nakon što "smlatiš" mandulat. Nije pretjerano kazati kako osvaja sva osjetila. Miriše božanstveno, tekstura mu je vrhunska – kombinacija glatke kreme i krupno narezanih bajama, pod zubima hrska oblatna, a o okusima se – baš raspravlja, jer na nepcu ostaje još dugo, taman toliko koliko vam treba za otvoriti – drugu kutiju. Požurite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 02:33