StoryEditorOCM
Auto motostruji struja

Svjetska auto industrija drhti pred malenim kineskim Galebom: Bit ćete izgubljeni kada prodre na vaše tržište

Piše Auto SD
16. svibnja 2024. - 16:01

Mali, jeftini električni automobil nazvan Seagull (Galeb) natjerao je američke, ali i europske proizvođače automobila i političare da drhte.

Automobil, koji je prošle godine lansirao kineski proizvođač automobila BYD, prodaje se za oko 12.000 dolara u Kini, ali se dobro vozi i sastavljen je umijećem koje se može mjeriti s američkim električnim vozilima koja koštaju tri puta više. Verzija kraćeg dometa košta ispod 10.000 dolara, piše abcnews.

Carine na uvezena kineska vozila zasad će držati Seagull izvan Amerike, a vjerojatno bi se prodavao za više od 12 tisuća da se uvozi.

Ali brza pojava jeftinih električnih vozila iz Kine mogla bi uzdrmati globalnu automobilsku industriju na načine koji nisu viđeni otkako su japanski proizvođači stigli tijekom naftne krize 1970-ih. BYD, što znači "Build Your Dreams", mogao bi biti noćna mora za američku automobilsku industriju.

image

Kineski Seagull

Anusak Laowilas/Nurphoto Via Afp

- Svaka automobilska tvrtka koja ne obraća pažnju na njih kao na konkurente bit će izgubljena kada dođu na njihovo tržište - rekao je Sam Fiorani, potpredsjednik AutoForecast Solutions u blizini Philadelphije.

- Ulazak BYD-a na tržište SAD-a nije pitanje ako. To je kada.

Američki političari i proizvođači već vide kineska električna vozila kao ozbiljnu prijetnju. Očekuje se da će Bidenova administracija u utorak objaviti stopostotne carine na električna vozila uvezena iz Kine, rekavši da predstavljaju prijetnju radnim mjestima i nacionalnoj sigurnosti SAD-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. svibanj 2024 13:54