StoryEditorOCM
Arhivasigurnost malenih

Cybex Juno 2-Fix je najkvalitetnija dječja sjedalica, doznajte koje su pale na testu

Piše PSD.
24. listopada 2013. - 14:06
Sjedalica Cybex Juno 2-Fix proglašena je najboljom na testu dječjih sjedalica, kojim je Hrvatski autoklub (HAK) ispitivao kvalitetu 15 sjedalica svih skupina težine, odnosno dobi djeteta.

HAK u današnjem priopćenju navodi kako su tijekom testa sjedalice međusobno uspoređivane u pogledu sigurnosti, jednostavnosti korištenja, ergonomije, čišćenja i završne obrade te sadržaja štetnih sastojaka.

Pobjedu je s maksimalnom ukupnom ocjenom "vrlo dobar" odnijela Sjedalica Cybex Juno 2-Fix namijenjena grupi I, djeci težine od 9 do 18 kilograma ili otprilike od jedne do četiri godine.

u HAK-u ističu kako je riječ o vrlo lakoj i sigurnoj sjedalici čiji je jedini nedostatak u tome što zbog svojih dimenzija zahtijeva nešto više mjesta za montažu u automobilu. Ostale mane praktički ne postoje, kažu i ističu izuzetne rezultate u pogledu sigurnosti te jednostavnosti montaže i korištenja.

Stepenicu ispod pobjednika s ukupnom ocjenom "dobar" našlo se šest proizvoda. Britax/Römer Kidfix XP SICT, Recaro Monza Nova 2, Storchenmühle Solar i Recaro Monza Nova 2 Seatfix pripadaju grupi II/III u koju se mogu sigurno smjestiti djeca od 15 do 36 kilograma ili otprilike od četiri do 12 godina. Preostale dvije sjedalice s istim rezultatom na testiranju, Casualplay Q-Retraktor Fix & Support leg i Casualplay Q-Retraktor Fix, spadaju u grupu kojoj pripada i ukupni pobjednik ovoga testa, grupu I.

U skupini sjedalica koje su dobile ocjenu "zadovoljavajuće" nalaze se sjedalice Cybex Aton 3 (grupa 0+) , Cybex Aton 3 & Base 2-fix (grupa 0+) i Storchenmühle Starlight SP (grupa I/II/III).

Kod prva dva proizvoda iz Cybexa, pojašnjava HAK, presudila je tek dovoljna ocjena u pogledu sadržaja štetnih sastojaka zbog koje im je smanjen ukupan dojam, a obje sjedalice nude i prilično ograničen pogled djeteta na okolinu automobila. S druge strane, Storchenmühle Starlight SP pruža tek prosječnu zaštitu tijekom frontalnog i bočnog sudara, teško ju je učvrstiti za sjedalo automobila, pogled djeteta također je limitiran, a neznatno je povećana i količina štetnih sastojaka.

Ocjenu "dovoljan", dobila je sjedalica Hema Baby (grupa 0/I). U njezinu slučaju slabosti su uočene u čitavom nizu nedostataka, Od onih koji se tiču sigurnosti zbog relativno visokog opterećenja pri frontalnom sudaru, prosječnog opterećenja pri udaru s boka i nemogućnošću sigurnog učvršćenja za sjedalo automobila, pa do onih koji se odnose na jednostavnost korištenja i ergonomiju poput komplicirane montaže i zakopčavanja, limitiranog pogleda na okolinu, ručnog pranja presvlake i povećane kontaminacije.

Među sjedalicama koje su pale na testu zbog, kako navode, katastrofalnih rezultata u pogledu sigurnosti su Britax/Römer Xtensafix (grupa I/II/III), Nania Baby Ride (grupa 0+), Britax/Römer Max-Fix (grupa 0+/I) i Axkid Kidzofix (grupa I/II), stoji u priopćenju.

                                                                                                                  H, foto: cybex-online.com

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. lipanj 2024 07:52