Ono što je Splitu dugo nedostajalo, onaj fini prostor za gušt druženja, kao mjesto za razgovore, za poslovne sastanke, naprosto za malu ćakulu uz šalicu kave, donijela je sa sobom Kavana Procaffe. Nije dugo trebalo da se njihov prvi prostor, otvoren u Spinutu kraj Gusara, etablira kao omiljeno okupljalište Splićana. Žitelji ovoga grada, a tom se običaju i tradiciji priklanjanju i svi naši gosti, vole kave. Naprosto volimo ugođaj koji se stvara oko probranog kavenog okusa. Split i Procaffe odmah su kliknuli. U današnje vrijeme, točno 17 godina od otvaranja njihove prve kavane u Spinutu, taj se klik, danas se on moderno naziva “lajk”, proširio na još četiri Procaffeove kavane.
Otvorile su se one na gradskim popularnim štacijama, u šoping centrima City Center one, dvije u Mall of Split, te kao kruni širenja i nadogradnje na Žnjanu. O Procaffeu se zna da ima super kavu pod brendom Kongo, čvrstog, definiranog okusa. Kao i onu iz zelene linije s kremoznom teksturom. Uz njih su tu i brojne druge vrste kave koje Procaffe kroz svoje osmišljene recepture distribuira u zemlji i inozemstvu. Zna se da imaju i savršene kolače, koji su posebna priča. Imamo priču o uspjehu splitske poznate firme iza koje stoji uigrani tim ljudi. Ekipe koja je stvorila naviku povratka u kavanu, na mjesto gdje se okusi susreću i priče počinju. Vratila je finu tradiciju građanskog života.
- Uvijek volimo reći “svaka šalica priča priču, počnite svoju s nama”. A osnova naše priče je spoj tradicije i modernog, s temeljem u vrhunskoj kava. Kavi s čitavim nizom receptura u potpunosti osmišljenih upravo u Proceaffeu. Kava je bila prva, a onda se na nju nadogradilo slastičarstvo kao logična ekstenzija. Upravo takav koncept, Splićanima jako drag, uspio je stvoriti našu čvrstu svezu. Naši gosti jako vole dobru kavu, naši su Splićani dobro upoznati s kvalitetom dobre kave. I traže najbolje, pa upravo zato to od nas i moraju dobiti – veli Božo Škara, direktor Procaffe ugostiteljstva.
Doza različitosti
Tko u Procaffe dođe, u to će se uvjeriti. Miriše kava, izlog s kolačima mami. Čoko torta, orah torta, moderna verzija starog dobrog tiramisua ili cheescakea, dobitna jabuka-badem kombinacija. U slatkim pogonima Procaffea tim vrhunskih djelatnica u svojoj bilježnici skriva mnoštvo receptura. Između njih i one 57 vrsta torti koje se kroz godinu, u skladu sa sezonskom ponudom, nude u njihovim prostorima.
- Naši su se kolači etablirali kao prepoznatljivi dio ponude. A kao i kod kave, nude savršen omjer vrhunske kvalitete, moderne izrade i poštovanja tradicije. Kod kolača smo dosljedni, ponosimo se starinskim načinom izrade, ne mijenjamo okuse slastica. Držimo kako svaki mali, pa i najmanji detalj promjene gosti odmah prepoznaju. Slastice radi nekoliko naših vrhunskih slastičarki, neke su tu već jako dugo. Kreme miješaju ručno - veli Božo Škara.
U suštini se drže pravila, ne mijenjaj ono što je dobro. A putem i uvijek nešto novo izgrade. Gabariti njihovih kolača se ne mijenjaju, ne odstupaju od kvalitetne namirnice i njezina normativa. I to kupci poštuju.
- Što se tiče uređenja, vodili smo se intencijom da svaki od naših objekata ima dozu različitosti. No u svima se proteže koncept motiva kave, u poveznici s uzorkom zebre kao poveznice s Afrikom, s Kongom. Vidi se to najviše u Spinutu, uočljivo je i s dekorativnim elementima i u Cityju. Imamo mali odmak na Žnjanu, gdje su nam light motiv David i Afrodita. Gostima se jako svidio, primjerice, detalj vertikalne hortikulture na zidu. Jako vodimo računa o uređenju naših prostora. Taj spoj baršuna, uzoraka, drva, zlata, finih detalja je dobitna kombinacija – veli Škara.
A što dalje? O da, planova je puno, uvijek se nešto novo rađa u kreativnoj Procaffe radionici. Među ostalim, razmišlja se i o uvođenju linije finih malih brzogriza, brusketa, finger fooda koji se dobro slažu s kolačima i kavama.
- U suradnji s poznatom tradicionalnom talijanskom sladoledarskom firmom ove godine smo proizveli nove okuse Procaffe sladoleda. Naši noviteti koje svakako preporučujemo su pistaccio, lemone pie, cheesecake i dolce klasika. Sami pečemo kornete, uskoro ćemo krenuti i s vaflima – vele nam iz Procaffea.